-
5
perc olvasás

Túlevés az ünnepek alatt

Közeledik az év legszebb ünnepe, a karácsony. Ilyenkor a családi összejövetelek, italozások és a nagy étkezések kerülnek a középpontba. Biztos Te is tapasztaltad már, hogy ebben az időszakban gyakran előfordul, hogy egész nap csak csipegetsz – egy kis bejgli, egy falat zserbó, egy mini sajtos kifli – aztán jönnek a főétkezések, ahol számos finom étel kerül az asztalra, amit mind meg is szeretnénk kóstolni. Ezt követi azaz érzés, hogy annyira tele ettük magunkat, hogy fáj és feszít a hasunk, már-már rosszullétig ettük magunkat…ismerős?

Van egy jó hírem, ezt könnyedén el tudjuk kerülni, ha tudatosak vagyunk, nem csak ételválasztásban, hanem a napi étkezések megfelelő összeállításában is.

Vendégeim jól tudják, hogy egy egészséges életmódot követve nincs olyan, hogy „karácsonyi plusz kilók” vagy „túlevés az ünnepek alatt”.

Jöjjön akkor most pár tipp a karácsonyi időszakra:

1. Az ünnepek előtt is légy tudatos!

Sajnos a 3 napos ünnepre fogott „ plusz kilók” nem abban a 3 napban fognak felkúszni ránk, hanem már jóval előtte elkezdődik ez a folyamat. A karácsonyi nasikat, csokikat, süteményeket már október közepén kiteszik a boltokba, amivel máris egy vizuális ingert kapunk. Érdemes ezeket a sorokat a bevásárlás során elkerülni és sokkal jobban járunk, ha saját egészséges nasikat dobunk össze magunknak és ezeket visszük akár a munkahelyünkre is. Így nem maradunk ki a nasi élményéből se, viszont mellette rostban gazdag, vércukor és inzulinszint barát édességeket fogyaszthatunk. Természetesen fontosak a főétkezések is, hogy valódi tápanyagdús ételekkel támogassuk, nap, mint nap a szervezetünket.

2. Tarts megfelelő szüneteket étkezések között!

Ahogy már írtam, az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk arra, hogy az igen csak bőséges főétkezések mellett egész nap csipegessünk – egy kis sós, egy kis édes. Aztán már csak a feszítő érzés jön, hogy tele vagyunk, de a szemünk még mindig kívánta, ezért még az utolsó falatokat bekaptuk. Ahhoz, hogy ne ingadoztassuk folyamatosan a vércukor és inzulinszintünket, nem csak egyes étkezések összeállítását kell figyelembe venni, hanem az étkezések közötti időt is. Vagyis az ideális az lenne, ha 3-4 órás szüneteket tartanánk. Ezzel az emésztőrendszerünket is támogatjuk és nem terheljük le.

3. Tápanyagdús, laktató reggelivel indítsd a napot!

Sokan elkövetik az ünnepek alatt azt a hibát, hogy másnapról megmaradt süteményekből csipegetnek reggelire, ezzel máris megadva a kezdő cukor és inzulin löketet, ami az egész napra hatással lesz, vagyis egy folyamatos kívánósságot, szénhidrát iránti vágyat generálunk magunknak.

Tehát főétkezésekre ne süteményeket fogyassz!

Sokkal jobb választás, egy fehérje alapú, sós étkezés, sok rosttal. Ilyen például egy tojásos reggeli, sok-sok zöldséggel.

4. Ne engedj a vizuális kísértésnek!

Biztos Te is tapasztaltad már, hogy tele vagy, de annyira jól néz ki az asztalon lévő sütemény, hogy csak azért is magadba erőszakolod.

Hidd el sokkal jobb választás, ha ezt nem teszed és az adott süteményt másnap egy tápanyagdús étkezés után fogyasztod el.

Ilyenkor az interneten és a televízión keresztül is bombáznak minket finomabbnál-finomabb ételekkel, süteményekkel, így ha még nem is vagyunk éhesek, könnyedén megkívánhatjuk.

Erre jó megoldás, ha tv esetében, kerüljük ezeket a műsorokat, internetezés helyett pedig inkább a családunkkal töltjük az időt.

5. Állítsd össze tudatosan az étkezéseid!

A ünnepek során, ha elszeretnénk kerülni a túlevést, érdemes tudatosan összeállítani a napi étkezéseket. Egy egészséges egyensúlyi táplálkozást követően 80%-ban tápanyagdús étkezést követünk, viszont vannak egyes napok, amikor könnyedén be tudjuk illeszteni a 20%-ba tartozó inkább csak élvezeti értékkel rendelkező ételeket, amit a szervezetünk könnyedén tud kezelni, mivel nincs folyamatosan leterhelve és napi rendszerességgel tápanyagokkal van ellátva.

Karácsonyi reggeleket is, érdemes egy tápanyagdús reggelivel indítani, az előbb említett, fehérjedús, rostban gazdag reggeli tökéletes választás. Amennyiben nem családi ebédre vagyunk hivatalosak, érdemes még az ebédet is saját magunknak összerakni, szintén tápanyagdús kivitelbe, viszont már beleférhet utána valamilyen desszert, hiszen azért mégis csak karácsony van.

Mivel a vacsora inkább a 20%-ba fog tartozni, így az uzsonnát akár ki is hagyhatjuk, illetve, ha valaki mindenképp szeretne valamit bekapni, akkor valami könnyű kis étkezés javasolt.

Karácsonyi vacsora, ahány ház annyi szokás. Van, aki egészségesebb fogásokkal készül szentestére. Van, aki hagyományosabb ízekkel kedveskedik a családnak.

Egy biztos, mindkét esetben bőséggel kerül étel az asztalra, ilyenkor ne essünk neki mérték nélkül mindennek. Legyünk tudatosak, kóstoljunk meg mindent, de kis mennyiségben, hogy ne együk túl magunkat. Fogyasszunk zöldségeket, ugyanis a rostok lassítják a felszívódást, nem mellesleg telítenek is. Ne feledkezzünk meg a desszertről se, így ennek is hagyjunk elég helyet, hogy ne legyünk rosszul a vacsora végére.

6. Mozgásról se feledkezz meg!

Persze nem azt mondom, hogy a karácsonyi vacsi után, másnap fuss maratonokat, vagy ész nélkül szaladj a kondiba és eddz órákat. A legideálisabb, ha karácsony másnapján ebéd után, az egész családdal elmentek egy fél órát sétálni. Egyrészt az étkezés utáni séta, nagyban segíti az emésztést, másrészt a tested is örülni fog, ha átmozgatod.

7. Felejtsd el a drasztikus diétákat, csak azért, hogy 3 napig tele ehesd magad!

Nagyon nem jó taktika, ha valaki amellett dönt, hogy inkább tele eszi magát abban a bizonyos 3 napban és utána, léböjt kúrákat vagy szigorú diétákba kezd, hiszen ez roppant egészségtelen.

Ráadásul ezzel könnyen kialakít egy jojo-effektust, ami később falási rohamokban tér vissza, ráadásul sokkal több kilóval is zárható egy-egy periódus.

Sokkal jobb választás, ha valóban életmódot váltunk és egészségesen táplálkozunk, közbe pedig tudatosan és mértékkel beilleszthetőek ezek az inkább csak élvezeti értékkel rendelkező ételek, sütemények.

Hidd el a szervezetünk meghálálja, ha jól bánunk vele, nem csak egészségesek maradunk, de szebb lesz a bőrünk, dús a hajunk, tele leszünk energiával, jobb teljesítményt nyújtunk a sportokban, ráadásul finomakat és nagy adagokat ehetünk úgy, hogy ne híznánk el!

Légy tudatos és egészséges az ünnepek alatt is!

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet