-
3
perc olvasás

Miért káros a dehidratáltság ? A kevés vízfogyasztás észrevehető tünetei

Az emberi szervezet nagy része, pontosan 2/3-a vízből épül fel, ami egy újszülött testének kb. 70%-át alkotja, mely az idő előrehaladtával fokozatosan, csekély mennyiségben, de csökken. A víz számos élettani folyamatra pozitív hatást gyakorol, így a megfelelő hidratáltság tükrében nélkülözhetetlen. Mint ahogy egy korábbi cikkből olvasható volt, naponta átlagosan 1,5-2 liter folyadékbevitelre van szüksége szervezetünknek, mely egyénenként változhat. Egyéb tényezők növelhetik a vízigényt, mint a nagy nyári hőség, nagyobb fizikai leterheltség, sportolás, egészségi állapot.

A legegészségesebbnek a szakértők azt vélik, hogyha tisztán víz formájában fogyasztjuk azt a kellő mennyiséget, nem pedig magas koffeintartalmú, cukros üdítőitalok formájában. Mivel a víz a napközben leadott, elvesztett folyadékot igyekszik helyettesíteni, ezért fontos, hogy a nap folyamán mindig pótolva legyen. Ha kevesebb vizet pótolunk, vagy több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit kellene, akkor lép fel a dehidratáció, mely jelentős veszélyekkel is járhat. A szervezet a vízhiányra többfajta tünettel reagál, melyek közül a leggyakoribbak az alábbiak:

1. Fejfájás

A folyadékvesztéssel gyakran előtérbe kerülnek a migrénes fejfájások. A kellemetlenség miatt hajlamosak vagyunk első, legegyszerűbb megoldásként a fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, pedig a szervezetünk lehet éppen csak folyadékért kiált. Főként elmondható ez, ha egy stresszes napot éltünk át, esetleg egy átmulatott éjszakán vagyunk túl, akkor nagy valószínűséggel folyadékveszteség miatt alakult ki a fejfájás. Ezért érdemesebb inkább a fejfájás kezdetén 1-2 pohár víz elfogyasztásával indítani, esetleg magas víztartalmú étellel pótolni a napközben elfelejtett folyadék bevitelét. A legmagasabb víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, ételek között szerepel a paradicsom, görögdinnye, narancs, uborka, őszibarack, valamint a zöldséges, húsos levesalapok.

2. Fáradtság

A víz többek között oxigént biztosít a szervezet számára, melynek eredményeként frissebbnek, élénkebbnek érezzük magunkat. Viszont, ha nem tud a test elég oxigénhez jutni, akkor válaszként kevésbé érezzük a stimuláló hatást, fáradtabbak leszünk, gyakrabban ásítunk, lustaság tör ránk. Ezért figyeljünk oda, hogy a nap minden részében igyunk valamilyen folyadékot, a reggeli ébredés után fogyasszunk el egy pohár vizet, valamint, ha futni készülünk, tesióra jön, edzőterembe megyünk, akkor készítsünk magunknak friss gyümölcsökből, zöldségekből smoothiet, vagy mindenképp szénsavmentes vízzel induljunk útra!

3. Bőrszárazság

A bőrszárazságnak több kiinduló oka lehet, mint például vitaminhiány, szervi rendellenességek, allergiás reakció stb., ezek mind állhatnak a tünet mögött. Ám nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, elég, ha „csak” a vízhiányt tételezzük fel, ugyanis a dehidratáltság egyik leglátványosabb ismertetőjele a száraz bőr, kicserepesedett ajkak. A bőrnek nagy mennyiségű vízre van szüksége, hogy ragyogó és egészséges maradjon, így a csökkenő víztartalom egyből szembetűnő változásokat eredményez rajta. Ezt tetőzheti még, ha sok cukrozott, alkohol- és/vagy koffeintartalmú italt fogyasztunk, esetleg intenzív testmozgást végzünk, megterhelő edzésprogramot követünk, szükség van az átlagosnál nagyobb folyadékbevitel megtételére napi szinten.

4. Emésztési zavarok

Az egyik legkellemetlenebb tünet, ha a gyomor- és a bélműködésre hat negatívan. A víz segíti a megfelelő bélműködést, a méreganyagoktól való megszabadulást, ezért a vízhiány lassítja ezeket a folyamatokat, nehezebben megy az emésztés ennek következtében. A napközbeni rendszeres folyadékfogyasztás mellett ajánlott gondolni az étkezés előtti vízfogyasztásra is (jobban, mint étkezés után), hogy az ételeket a gyomor könnyebben meg tudja az étkezés befejeztével emészteni.

5. Éhségérzet, édesség utáni sóvárgás

A szervezet képes arra, hogy becsapjon, hogy vajon tényleg éhesek vagyunk-e, vagy szimplán csak szomjúságra éheztünk. Könnyű összekeverni a két érzetet, hiszen az agy ugyanazon részéről érkeznek ezek az ingerek. Ha már többször előfordult Veled, hogy nem tudtad eldönteni a hiányérzeted, esetleg nemrég étkeztél, és mégis éhesnek érzed magad, akkor ajánlott döntést hozni a „vízpróbával”. Az éhségérzetet követően tölts meg egy nagy poharat vízzel, idd meg az egészet, s ha utána is éhes maradsz, akkor jöhet a táplálkozás, viszont, ha az éhségérzet elillant, akkor csak vizet igényelt a szervezeted. Ha kifejezetten az édességről álmodozol egy megterhelő edzést követően, akkor valószínűleg kevés vizet raktároz a szervezeted (nem ittál eleget), így gyorsabban használja fel a szénhidrátot, amit az edzés végeztével a cukormennyiség bevitelével kíván pótolni. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, figyelj a fokozott hidratálásra, nagyobb mennyiségű vizet vigyél magaddal edzésre!

A fent említett tüneteken kívül egyéb más jelentkezési formák is adódhatnak még (mint például szédülés, verejték hiánya), amelyek nagyobb kockázatot, komolyabb veszélyeket eredményezhetnek. A megelőzés érdekében ügyeljünk arra, hogy körülöttünk mindig legyen egy pohár víz, szorítsunk helyet a táskánkban egy palack víznek, amint elmegyünk otthonról, pótolhatjuk a folyadékot a mindennapi leves fogyasztásával, frissen facsart narancslével, zöldséges-gyümölcsös turmixokkal, smoothiekkal.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet