-
1
perc olvasás

Hogyan tartsuk magunkat fitten a téli hónapokban is ?

A tél az egyik legszebb évszak, tekintve az ünnepeket, a családi összejöveteleket. Ám amint vége az ünnepi időszaknak, az igazi kihívás változatlanul megmarad – rövid nappalok, hosszú éjszakák, sokszor szürkeség és persze a különféle megbetegedések, megfázások a csökkent páratartalom és a kevés mozgás, inaktivitás hatására.

Ahhoz, hogy megtartsuk jó szokásainkat és mozogjunk ilyenkor, nehéz erőfeszítésekre van szükség, hogy ne hagyjuk befolyásolni a kedvünket. Egy szabadtéri mozgás igencsak megnehezíti a sportolást, mivel a réteges öltözködés egy-egy mozgásforma megakadályozását eredményezi. Bár van pozitív hatása is a hidegnek: télen a testünk több kalóriát éget el testmozgás közben, mivel a testhőmérséklet megtartásán dolgozik, így akár fogyni is könnyebb.

A következőkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan biztosítsd egészséged a téli hónapok alatt:

  1. Helyezd a hangsúlyt a rendszerességre

Alakíts ki szokásaidnak megfelelően egy edzéstervet, mozgásrutint! Ha nem vagy az edzőtermek híve, nem szeretsz nehéz súlyokat emelni, akkor válassz valami könnyedebb formát. A csoportos jóga, aerobic stb. órákra akár barátokkal is jelentkezhetsz, így egymást jobban tudjátok motiválni. Naponta egy fél óra séta szintén segít a kalóriák égetésében, az immunrendszer erősítésében. Ha megtalálod a számodra megfelelő formát, és élvezed minden percét, akkor előbb-utóbb ragaszkodni fogsz hozzá és ki tudod alakítani a saját személyre szabott kis mozgási rutinodat.

  1. Ne felejtkezz el helyesen táplálkozni

Naponta érdemes fogyasztani a szezonális zöldségekből és gyümölcsökből – mint például a sütőtökből, céklából, kelkáposztából, gránátalmából, narancsból – az immunrendszer erősítése érdekében. A magas C-vitamin-, cink- és vastartalmú ételek jelentik a legjobb védelmet a betegségek megelőzésében. Ajánlott több fehérjét (tejtermékek, diófélék, húsok) bejuttatni a szervezetbe, mivel növelik az energiaszintet. A rostban gazdag táplálkozás (diófélék, gabonafélék, magvak fogyasztása) elősegíti a gyulladás és az emésztési problémák csökkentését. Figyeljünk a bevitt szénhidrátok arányára, mennyiségére, hiszen fokozzák a sóvárgást, az édességek utáni vágyat, amik még több problémát eredményezhetnek.

  1. A regenerálódás, alvás kiemelt fontosságú

A sokszor emlegetett napi 8 órás alvás minden felnőtt szervezetre pozitívan hat, hogy kipihent legyen. Nincs ez másképp a téli hónapokban sem – a kellő energia biztosítása érdekében fontos, hogy a 7-8 óra meglegyen nálad is, ezért, ha kell nem árt változtatni a meglévő alvási szokásokon a hideg elleni küzdelem, a dekoncentráció elkerülése miatt.

  1. Az öltözködés is hatással van a célra

Pszichológusok vélik, hogy amilyen ruhát viselünk, hatással van a cselekvéseinkre, így, ha például felveszel egy kifejezetten kertészkedésre szánt ruhát, vélhetően rövid időn belül a kertben fogsz tevékenykedni, ha pedig az edzésre megvett ruhádat veszed fel, akkor valószínűleg nem fogod anélkül levenni, hogy ne edzettél volna előtte. A cél szentesíti az eszközt – ez arra sarkall, hogy amint mondjuk hazaérsz munkából, a bevásárlásból, a barátoktól, rokonoktól, öltözz át az edzős szettbe, hogy motiváld ezzel is saját magadat arra, hogy a legközelebbi edzőterembe ellátogass, otthoni vagy szabadtéri edzésre vedd rá magad.

  1. Tervezz előre!

Ha preferálod a kinti edzést, akkor mindenképp nézd meg, milyen idő várható másnap, és az alapján ütemezd az edzésprogramot, öltözetedet. Készülj fel az időjárásnak megfelelő ruházattal – ne ez legyen a kifogás, hogy miért nem tudsz futni, sétálni a szabadban. Menj a pároddal, barátaiddal mozogni, beszéljétek meg előre a mozgás idejét, és érjétek el közösen a kitűzött célokat!

  1. Óvd a bőrödet a kiszáradástól!

A megfelelő folyadékbevitel és táplálkozás mind kihatnak a bőr egészségére. Azonban a hideg időszak még inkább próba elé állítja, sérültté, repedezetté, szárazzá teszi. Ilyenkor nem elég, ha napi egyszer használsz kézkrémet, ajakápolót, testápolót, hanem még nagyobb figyelmet kell fordítani a bőrápolási szokásokra. Legyen kéznél mindig hidratáló krém, és válaszd azt a kozmetikumot, ami a bőrödnek a legjobb!

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet