-
2
perc olvasás

Fenntartható táplálkozás, vagyis hogyan fogyasszuk az ételeket a fenntarthatóbb jövőért?

Napjaink korszerű és „trendi” témáit feszegetve a sporttal, edzéssel kapcsolatos témák és a saját egészséges táplálkozáson túl egy másik központi fogalom került előtérbe, ami korunk és a jövő generációját intenzíven meghatározó felelősség. Ez a fenntarthatóság, melynek értelmében olyan folyamatról beszélhetünk, amely a jelen szükségleteit kielégíti, anélkül, hogy a jövő generációi bármiféle csökkentő hátrányt szenvednének belőle. Napjainkban már számos dologra mondhatjuk, hogy fenntartható, így olyan szókapcsolatok születtek, mint a fenntartható csomagolás, termékek, divat, táska vagy éppen a táplálkozás.

A fenntartható táplálkozás, mint definíció már több 10 évvel ezelőtt megjelent a szakirodalmakban. Az első említés szerint egy 1986-os cikk kiemelendő (Gussow – Clancy), melyben megfogalmazták, hogy a fenntartható táplálkozás lényegében lefedi a tudatos élelmiszerválasztást, egy olyan fenntartható folyamatot, ami az életben és az egészségben való támogatást belátható időben képes fenntartani magát a természetes rendszeren, erőforrások keretein belül. Az eredete könnyen táptalaját jelenti a mai formában vett fenntartható táplálkozás központi értelmének, miszerint a tudatos élelmiszerválasztásunk pozitívan hat nemcsak az emberekre, hanem a természetre is azáltal, hogy mások és saját magunk egészségét, valamint a bolygó „egészségét” is fejlesztjük – csökkentsük a környezetre gyakorolt nyomást, növeljük az egyének jóllétét, egészségét, mindenki számára elérhető, megfizethető, biztonságos élelmiszerek álljanak rendelkezésre. Hogy miért fontos ennek a témakörnek a latolgatása? Mert a világ legnagyobb problémái egyre inkább kulcstémaként hozzák elő: a túlnépesedés, valamint az elhízás és az alultápláltság kontrasztja miatt érdemes akár kis mértékben, de hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben is élhetőbb legyen a világ.

Mitől lesz fenntartható a táplálkozás?

  1. A főzés közben keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének, a kukába kerülő minél több ételmaradék mennyiségének csökkentésével! Sajnos a háztartási hulladékaink jelentős része, kb. egyharmada élelmiszerből származik, amelyet egy kis odafigyeléssel csökkenteni lehetne. Ha mindig túl nagy adaggal számolunk, akkor gondoljunk rokonainkra, barátainkra is. Ha viszont ez az opció nem jön számításba, vegyük fontolóra az ételadományozást, esetleg járjunk utána alaposan, hogy mely ételek kerülhetnek a fagyasztóba, hogy később is elfogyaszthatóak legyenek. Egy biztos, kevesebb mennyiséggel számoljunk következő alkalommal, írjunk bevásárlólistát, és térképezzük fel bevásárlás előtt a konyhát, hogy mi az, amire igazán szükségünk van.
  2. A komposztálásra való odafigyeléssel!Az élelmiszerhulladék csökkentésére az egyik legjobb válasz, ha a megmaradó zöldségeket, gyümölcsöket, kávézaccot, esetleg teafüvet komposztálásra fordítjuk. Aki kertesházban lakik, egyszerűbb a megoldása, hiszen a virágoskert, veteményes alá tökéletesen hasznosítható a szerves hulladék, ahogyan a balkonládákba is. Ha erre nincs lehetőség panelházban lakóként, akkor már egyre több helyen fel lehet fedezni az úgynevezett közösségi komposztálókat, így kevesebb hulladék kerül a hulladéktárolókba.
  3. A hazai termék választásával!A hazai termékek ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint egy külföldről érkezett árué, hiszen nem tesz meg a szállítása során akkora útvonalat, mint az utóbbi.
  4. A bevitt folyadék átgondolásával!Sokan ódzkodnak a csapvíztől, pedig sokkal tudatosabb megoldás, mint a palackozott víz, üdítőitalok és társaik. Egy vizespalack, kulacs beszerzésével pedig akármikor újra tudjuk tölteni, és nem keletkezik újabb eldobható palack feleslegesen.
  5. A csomagolóanyagok csökkentésével!A vásárlókörútra való indulás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy elraktuk a szatyrunkat, illetve üveg vagy egyéb kisebb tárolóedényeket viszünk. A kimérős termékek, mint például magvak, zöldségek, gyümölcsök mindig temérdek mennyiségű nejlonzacskót igényelnek napi szinten a bevásárlóközpontokban. Helyette egy környezetbarátabb megoldás, ha többszöri alkalommal is használatos tárolókkal szerelkezünk fel.

Takeaway gondolatok

Aranyszabályok nem léteznek, csak iránymutatások, gyakorlati tanácsok a fenntarthatóság irányába, azonban néhány egyszerű apró lépést érdemes fontolóra venni a bolygó érdekében, egy fenntarthatóbb élet elérésében.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet