-
3
perc olvasás

A nyári forma eléréséhez mikor kezdjünk életmódváltásba? – A dietetikus tippjei az induláshoz

Május végén egyre több női magazinban jelenik meg a hangzatos “így fogyj le 2 hét alatt 5 kilót”, nem ritkán mintaétrendet is kínáló szalagcím. Kecsegtetően hangzik, de kár volna azt hinni, hogy a több hónap vagy akár több év alatt magunkra szedett pluszkilók néhány hét alatt ledobhatók. Bár az időjárás még hideg, szürke, borongós, messzinek érezzük a bikiniszezont, már most érdemes változtatásokra adni a fejünket, ha nem SOS üzemmódban kívánunk formába jönni.

Sokan talán az életmódváltás kifejezés hallatán is összerezzennek – érzik, hogy ez nem egy passzív és végképp nem rövid folyamat. A dolog lényegét még inkább érezni, ha azt mondom: életmódváltoztatás. Bármelyiket is mondjuk, ugyanarra gondolunk: étkezési és sportolási szokásaink megreformálásával egészségesebbek és (általában) karcsúbbak kívánunk lenni. Nyelvtani és pszichológiai szempontból azonban különbség van köztük: a változtatás egy aktív folyamatot jelöl, aminek te magad is résztvevője, alakítója vagy; a váltás pedig egy külső inger hatására létrejövő idomulás, amolyan “muszáj, mert azt mondták”. A jó szakember – legyen szó dietetikusról vagy edzőről, pszichológusról – átadja a tudást; tanulhatsz, inspirálódhatsz, motiválódhatsz és természetesen kérdezhetsz tőle. Viszont ha tetszik, ha nem, az egészséged és testsúlyod alakításáért te magad vagy felelős, neked kell tenni a (reális) célodért.

A helyes, kiegyensúlyozott és egészséges életmód nem egy pillanatnyi állapot, hanem egy hosszú tanulási folyamat, nem szabad, hogy ősszel, télen alábbhagyjon a lelkesedés. Tanulás önmagunkról, a környezetünkről, az élelmiszerekről, azok szervezetre (főleg a saját szervezetünkre) gyakorolt hatásáról. De hogy ne cáfoljam meg a női magazinokat sem: valójában le lehet fogyni pár hét alatt 5 kilót, de szinte garantált, hogy a leadott súly (vagy akár a duplája is) visszajön. Tehát a kudarcélmény borítékolva van, és a csalódott személy elkönyveli, hogy az “egészséges táplálkozás nem is ér semmit”.

Nézzünk pár hibalehetőséget, ami miatt sokadjára sem sikerül valakinek az életmódváltoztatás:

  • irreális elvárások (pl. rövid idő alatt nagy súly leadása),
  • szigorú étrendi korlátozások (pl. 0 szénhidrátos diéták),
  • negatív test- és énkép, súlyosabb esetben depresszió (támogatni kell a saját – jelenlegi – test elfogadását és ösztönözni, motiválni, inspirálni),
  • korábbi sikertelen testsúlycsökkentő próbálkozások,
  • érzelmi evés,
  • önreflexió, azaz önmegfigyelés hiánya,
  • hiányos biológiai, anatómiai, élelmiszerismeretek.

Érdemes átgondolni, rád melyik igaz és annak mentén első lépésként megfogalmazni egy reális, személyre szabott célt. Mint említettem, az egészséges életmód kialakítása egy kalandos utazás is egyben, melyre nem érdemes felkészületlenül elindulni. Íme, néhány tanács, hogyan vágj bele!

1. Jó szívvel ajánlom a motivációs levél írását, olyan kérdéseket feltéve magadnak, hogy: “Miért szeretnék változtatni az életmódomon?”, “Mi a reális álomsúlyom?”, “Mennyi időt adok magamnak a változtatásra?”, “Milyen előnnyel és hátránnyal jár, ha megváltoztatom az életmódom?”. Engedd szabadjára a gondolataidat, majd a levelet tedd borítékba és csak akkor bontsd ki, ha a magadnak meghatározott, változtatásra szánt idő letelik. (Ha szakemberhez fordulsz, neki is odaadhatod és a közös munka végén együtt átbeszélitek.)

2. Írj táplálkozási naplót, hogy tudd, honnan indulsz. Legalább 5 napig jegyezz le minden falatot, kortyot, amit elfogyasztasz. Próbáld meg nem manipulálni és kontrollálni az étrendedet! A lényeg, hogy visszanézve (esetleg energia- és tápanyagszámláló applikációban vezetve) lásd, jelenleg mennyi energiát, szénhidrátot, zsírt, fehérjét fogyasztasz és “hol a hiba” az étkezési szokásaidban.

3. Vedd körül magad támogató emberekkel! Fontos, hogy a veled egy háztartásban élőkkel éreztesd, megértesd, hogy számodra fontos a változtatás, ezért támogassanak, legjobb esetben tartsanak veled az úton.

4. Ha úgy érzed, nem megy egyedül, bátran kérj segítséget hozzáértő és kompetens szakemberektől. Sok a magát táplálkozási “szakértőnek” titulált, valójában pár hétvégés tanfolyamot elvégzett személy, akinek nincsenek meg a megfelelő élettani, anatómiai, konyhatechnológiai ismeretei. Jóllehet, ő maga képes volt lefogyni, de ez nem azt jelenti, hogy másoknak is képes megfelelő, személyre szabott és felelősségteljes tanácsot adni. Érdemes gyakorlott, hiteles edző, gyógytornász segítségét is kérni. Mindamellett nem árt arra is gondolni, hogy egy pszichológus is rengeteget segíthet a félelmek, szorongások oldásában, az esetleges motiválatlanabb időszakokban történő támogatásról már nem is beszélve.

Az elkövetkezendő hónapok kulcsszavai legyenek a motiváció, a türelem, a kitartás, a kreativitás és a nyitottság. Fontos tudnod, hogy nem kell teljes mértékben újratervezned, minden korábbi szokásod elvetned. Reformálj! Alakítsd a jelenlegi szokásaidat olyanná, hogy azok valóban az egészséged, célodat szolgálják.

Szarka Dorottya
Megosztás

Ez is érdekelhet