-
1
perc olvasás

A 80/20-as étkezési szabály, avagy a „nemdiétás” diéta

Egy pohár bor a nap végén, a kedvenc sütink az étkezés lezárásaként, egy hűsítő kehely fagyi nyáron… és még sorolhatnánk mennyi mindenről kell lemondanunk, mielőtt egy szigorú diétába kezdenénk. A fogyókúrák mindig komoly erőfeszítésekre, küzdelmekre sarkallnak, és sokszor a kedvenc ételeinkről kötelesek vagyunk lemondani, amennyiben a kívánt alakot szeretnénk elérni. Napjainkban egyre nagyobb szerepbe kerül a 80/20-as szabályú étkezési forma, amit „nemdiétás” diétaként is szokás emlegetni, hiszen enged a csalónapoknak – nem kell teljesen kiiktatni a táplálkozásból a cukros, kevésbé egészséges ételeket, olykor csekély mennyiségben engedi a fogyasztását.

A 80/20-as szabály jelentése…mit takar pontosan ?

A szabály egyszerű: 80%-ban az egészséges, tápláló ételekre összpontosít, míg a maradék 20%-ban teret enged az olyan „kedvenceknek”, mint például a csokinak, zsírosabb ételeknek stb. Ez különösen azért jó, mert ösztönöz arra, hogy még több zöldséget, teljeskiőrlésű gabonát fogyasszunk, miközben moderáljuk a testünket arra, hogy ne nasizzunk végtelenül, amikor úgy tartja kedvünk.

Pozitív hatásai

A legalapvetőbb és a legjobb előnye, hogy nagyon egyszerű követni. Nem köt ahhoz, hogy szigorúan számoljuk a bevitt kalóriákat, vásároljunk rengeteg speciális terméket vagy hosszú listát tartsunk be az előírásokról. Segít megalapozni abban, hogy egy egészséges étkezési formát vegyünk fel, a 80%-os étkezés magában foglalja ugyanis a zöldségeket, tejtermékeket (növényi alapú termékek, zsírszegény tej, joghurt), fehérjedús tápanyagokat, teljeskiőrlésű gabonaféléket. A teljes értékű tápanyagok előtérbe helyezésével pedig olyan egészségre gyakorolt hatások jelentkeznek, mint a jobb emésztés, szebb bőr, nyugodtabb hangulat, több energia. Bár kutatások nem támasztották még alá, de az iránymutatások alapján valóban segítheti a súlycsökkenést. Dietetikusok úgy vélik, mivel azt a megközelítést használjuk a diétánál, hogy minél többször fogyasztunk egészséges ételeket azzal szemben, hogy mindig csak azt ennénk, hosszabb távon fenntarthatóbb és hatékonyabb az étrendkövetés és a súlyvesztés is.

Vannak azonban hátulütői…

Nem biztosíték a súlyvesztés, főleg akkor, ha már egy kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követünk. Nem szabad elfelejtkezni a mozgásról sem, legalább 30 perc séta, edzőtermi edzés stb. minden nap fontos, hogy a testzsírcsökkentés valóra váljon. Az evési szokásokban a 20% gyakran félreértelmezhető lehet, és problémákat vethet fel, hogy pontosan mikor és mennyit „bűnözhetünk”, ezért szükséges némi útmutatás, háttértudás róla. További probléma merülhet fel egyes betegségek jelenléte mellett, ezért különösen fontos orvossal egyeztetni előtte!

A 80/20-as diéta rendkívül rugalmas, és minél inkább a helyes táplálkozási szokások felé tereli követőit anélkül, hogy szigorú előírásai lennének. Viszont tény, hogy az egyes diéták, táplálkozási szokások megkezdése előtt mindig érdemes orvossal, dietetikussal, táplálkozási szakértővel konzultálni. Semmiképp ne vágjunk bele úgy, hogy nem vagyunk teljes mértékben tisztában azzal, hogy mit bírna a szervezetünk, és mit nem, ugyanis a testsúly, az aktivitási szint, a nem, életkor mind szerepet játszanak a megfelelő személyre szabott táplálkozási szokások kialakításában.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet