-
2
perc olvasás

Ezeket a tévhiteket oszlasd el a szénhidrátokkal kapcsolatban

A szénhidrát sokak által ősellenségnek tartott tápanyag – főként a diétázók körében. Rengeteg szakmai cikk viszont arról számol be, hogy a szénhidrátok szükségesek a szervezet számára és fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Összeszedtünk néhány tévhitet és ellenérvet, hogy miért fontos eloszlatni mégis a negatív gondolatokat a szénhidrátok körül.

1. Hizlalnak

„Ha sok szénhidrátot fogyasztunk, akkor az elhízáshoz vezethet” – gondolják sokan tévesen. Az élelmiszerekből bejuttatott szénhidrátok nagy része glükóz formájában felszívódik, véráramba kerül, és energiát biztosít a szervezetnek. A fel nem használt mennyiséget pedig a máj és az izomzat raktározza, így amikor szükség van rá, akkor használja testünk. A tévhit forrása az, hogyha valaki nem hasznosítja a tápanyagot, nem égeti el az élelmiszerekkel, italokkal feleslegesen bevitt energiáit, akkor a hosszú távon fel nem használt szénhidrátok egy részét zsírpárnákká alakítja a szervezet.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy diéta esetén is szükség van szénhidrátra, hiszen ugyanolyan fontos tápanyagforrás, mint a zsír vagy a fehérje. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű szénhidrátot, akkor a testünk saját fehérjéit, az izomzatot kezdi lebontani. A fogyókúrázóknak éppen ezért elengedhetetlen egy szakértők által összeállított étrendet követni, miszerint a gyümölcsöket, a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket a táplálkozásuk szerves részévé tenni a cél elérése érdekében.

2. Csak a péksütik tartalmaznak szénhidrátot

Általában a szénhidrátokról a krumplira, péksüteményekre, kenyérfélékre és a rizsre asszociálunk, pedig ennél jóval több élelmiszer tartalmazza. Akár a zöldségekre és gyümölcsökre gondolunk, akár a tejtermékekre, mindegyikben egy közös – szénhidrátot tartalmaznak kevesebb vagy nagyobb mennyiségben. Lényeges azonban megkülönböztetni az „egészséges szénhidrátokat”, amelyek magas rosttartalmúak és kevés cukrot tartalmaznak (mint például a teljes kiőrlésű szénhidrátok, hüvelyesek) az „egészségtelen szénhidrátoktól”, amely pont az előző ellentétje a magas cukor- és alacsony rosttartalma miatt (ilyen például a fehér cukorból készült ételek vagy az alkohol).

3. Nem jó ötlet minden étkezésnél szénhidrátot fogyasztani

Van néhány egészséges és jó módja annak, hogy minden étkezéskor – beleértve a két főétkezés közötti nasikat is – bátran, odafigyeléssel szénhidrátokat fogyasszunk. Dietetikusok által alátámasztott napi menü a következők szerint nézhet ki:

  • szénhidrátban gazdag reggeli: teljes kiőrlésű gabonával és gyümölcsökkel összekevert alacsony zsírtartalmú joghurt, esetleg kávé vagy frissen facsart narancslé
  • ebéd: teljes kiőrlésű tésztafélék/barna rizs zöldségekkel
  • könnyed vacsora: hal, tojás vagy csirke sok zöldséggel
  • nasik a főétkezések között: 2x ajánlott – aszalt gyümölcsök, diófélék vagy proteinszeletek

4. A szénhidrátok puffasztanak

Mindenkivel előfordult már, hogy egy tál tésztaétel elfogyasztása után őrült nagy teltségérzetet érez a gyomrában. Ezt nem mindenkinél a szénhidrát okozza, lehet számos oka még, melynek ajánlott utánajárni. Egyrészt állhat a jelenség mögött valamilyen ételérzékenység vagy az irritábilis bél szindróma, ami folyamatosan kiváltja a puffadást. Az is lehet, hogy a nem megfelelő minőségű szénhidrátok kerülnek a szervezetbe, amelyek nehezebben szívódnak fel. A legjobb megoldás, ha étkezési naplót kezdesz el vezetni, amelyben részletesen leírod a fogyasztott ételeket, italokat, így könnyebb megfigyelni, hogy mik azok az alapanyagok, ételek, amik kiválthatták a puffadást.

5. Azok az ételek, amik szénhidrátot tartalmaznak, egészségtelenek

A szénhidrátok szinte minden táplálékunkban megtalálhatóak, és élelmiszereink nagy része sok egyéb fontos mikro- és makroelemet tartalmaz rajta kívül is. A szénhidrátok sem egyformák, például függ attól szerepük, hogy mennyi rostot tartalmaznak, vagyis lassabban vagy gyorsabban bomlanak-e le cukorrá. Nem egészségtelen élelmiszerekről van tehát szó, főként a kiegyensúlyozott táplálkozásban érdemesebb a magas rosttartalmú szénhidrátforrásokat előtérbe helyezni.

Összességében elmondható, hogy nem kell közellenségnek tekinteni a szénhidrátokat, viszont a mértékletesség betartása és a minőségi fajták választása nem mindegy a mindennapok során.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet