-
2
perc olvasás

Főzés maradékokból – hogyan spóroljunk ?

Minden évben több tonnányi élelmiszer kerül a hulladékok közé érintetlenül. Globális szinten a lakosság nagy része túlvásárolja magát, nagyobb mennyiségben vásárol élelmiszert, mint amennyire valójában szüksége lenne. A népesség növekedésével viszont egyre nagyobb igény jelentkezik a több élelemforrás előállítására – viszont vannak olyan területek, ahol nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű élelem az asztalra, a világ kb. 10%-a éhezik. Ezért is nagyon fontos az élelmiszerpazarlást megfékezni, melynek megoldására összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy mit lehetne tenni, hiszen mindannyiunk feladata az élelmiszer „megmentése” a jövőre nézve is.

  1. Csak azt vegyük meg, amire ténylegesen szükség van

Akár egy kisebb, akár egy nagyobb bevásárlásról van szó, mindenképp érdemes megtervezni előre a bevásárló-listát. Ehhez már számos applikáció rendelkezésre áll, amely megkönnyítheti a folyamatokat, de használhatjuk a rég bevett, hagyományos szokást, vagyis a toll-papír kombinációt. Fontos, hogy ragaszkodjunk a listához, és még fontosabb, hogy ne éhesen vásároljunk.

  1. Ne ítéljünk a külső alapján

A tökéletlen alakú, sérült zöldségeket, gyümölcsöket legtöbbször kidobjuk vagy meg sem vesszük már – hiába ugyanolyan ízűek, mint a társai. Az érettebb fajták pedig kifejezetten alkalmasak további feldolgozásra, mint például turmixok, smoothie-k, sütemények vagy gyümölcslevesek készítésére.

  1. Tároljuk okosan az alapanyagokat

Amint néhány alapanyagból összegyűlik több ugyanolyan vagy különböző kiszerelés, figyeljünk arra, hogy a leghátrább kerüljenek a legfrissebb szerzemények, amelyeknek a legtovább tart a szavatossága, és elöl pedig azok legyenek, amelyek hamarosan lejárnak.

Használjuk ki a mélyhűtőt – sok alapanyagot, el nem fogyasztott ételt le lehet fagyasztani. Ez az egyik legjobb döntés a kidobás elkerülésére, ami nemcsak az élelmiszer pazarlását, de felesleges pénzkidobást is jelent.

  1. Hasznosítsuk a kimaradt ételeket

Ahelyett, hogy kidobnánk a megromlott ételt, el nem fogyasztott alapanyagot, használjuk komposztálásra. Ezáltal visszajuttatjuk a tápanyagokat a talajba, és hozzájárulunk a karbonlábnyom csökkentéséhez.

  1. Használjunk kevesebb vizet

A víz elengedhetetlen részét képezi az élelmiszertermelésnek. Azáltal, hogy nem hagyjuk kárba veszni az élelmiszert, „megmentjük” azt a ráfordított vízmennyiséget, amelyet annak előállítására áldoztak. Egyéb megoldásokkal is tehetünk a vízkészlet megőrzéséért – a már jól berögződött fogmosás közbeni csapelzárással vagy a csöpögő vízcsövek megjavításával.

  1. Mentsük meg a maradékokat, és készítsünk belőlük további fogásokat

Az élelmiszer-túlvásárlás mellett mindenkivel előfordult már, hogy a főzés során elszámolta magát, és nagyobb adagot készített, mint, amennyit szeretett volna. Ez főként akkor történik, mikor közelednek az ünnepek, amikor minél többet és többfélét szeretnénk készíteni szeretteinknek, de sokszor megmaradnak a bőséges fogások. Az eset borítékolható, ám cseppet sem kell aggódni! Az ünnepi maradékokból is számos új finomság varázsolható percek alatt az azt követő morzsapartira:

  • desszertek újragondolása: a keményre száradt mézeskalács tökéletes alapot ad bármilyen ízesítésű sajttortának vagy akár pohárkrémek rétegezéséhez; a zserbó új köntösben zserbógolyóvá válhat, ehhez pici tej (esetleg lekvár) és egy kevés tört mogyoró szükséges; a bejglit többféle alapként lehet alkalmazni – mákos guba, somlói galuska vagy még aranygaluska hozzávalójaként
  • sült húsok újragondolása: ha már nincs több köreted, esetleg nem szeretnél már bajlódni vele, akkor a legegyszerűbb szendvicsként vagy tortillaként elfogyasztani a megmaradt malac- és pulykahúst; kevés zsiradékkal és fűszerekkel viszont könnyed húspástétommá alakítható
  • ha a köret volt bőséges: a rizst talán a legegyszerűbb újrahasznosítani a konyhában, hiszen se perc alatt rizsgolyókká formázható tojással, sajttal, liszttel, ízlés szerinti fűszerezéssel, esetleg sonkafélével összegyúrva, majd zsemlemorzsába beleforgatva kisütve a legideálisabb a kiadós étkezések után
Megosztás

Ez is érdekelhet