-
2
perc olvasás

Hogyan hasznosítsd újra a kiürült konzerves dobozokat ?

Napjaink egyik legsúlyosabb problémája a felhalmozott szemét mennyisége. Magyarország 2019-ben lakosonként átlagosan 387 kiló hulladékot termelt, ami az EU-s átlag alatt helyezkedik el. Valamelyest tovább lehet csökkenteni ezt a mennyiséget, ha átgondoljuk alaposan a kidobálandó szemeteink egy részét, hogy valóban a szemetes kosárban van-e a helye, vagy jó lesz még éppenséggel valamire. Ha esetleg az utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, vagyis úgy véljük, érdemes megtartani a kidobálásra váró termékeket, akkor az otthoni barkácsolásoknak köszönhetően számos új dolgot varázsolhatunk belőlük, újrahasznosíthatóak az eddig feleslegesnek hitt, elhasznált papírok, műanyagok, dobozok stb.

Nem szégyen kijelenteni, ha a kamra polcai telis tele vannak kiürült üvegekkel, konzervdobozokkal, befőttesüvegekkel. Ezek száma folyamatosan csak növekedhet olyannyira, hogy már szabad helyet nem lehet találni számukra. Ilyenkor van szükség a kreatív ötletekre, hogy milyen újrahasznosított eszközöket tudnánk kreálni belőlük, amelyek hasznosak a ház körül. Íme néhány ötlet arra, hogyan hasznosítsd újra a beporosodott konzervdobozaidat:

1. Konyhai eszköz

Ha már a konyhából származnak a kiürült konzervdobozok, akkor érdemes először feltérképezni, hogy a főző helyiségben hogyan lehetne hasznát venni. Legegyszerűbben talán úgy képzelhető el, mint egy evőeszköztartó vagy esetleg a fakanalaknak egy szortírozó. A konyha dizájnjának, színének megfelelően a hobbiboltokban beszerzett festékekkel személyre szabhatóak a különféle méretű konzervek, melyeket felcímkézve, esetleg festékkel ráírva a benne található eszközök nevét, megkülönböztethetővé válhatnak. Egy másik hasonlóan kedvező felhasználás, ha szeretjük a frissen vágott, házi fűszereket, akkor ültethetők a dobozokba a különleges fűszerek. Lehetőség szerint ajánlott felcímkézni, hogy melyik konzervdobozba melyik növény lett ültetve, vagy annak megfelelően, ha igazán művészi beállítottságúak vagyunk, akkor meg is festhetjük a konzerv külsejét az adott fűszer jellemzőjével.

2. Nappaliban is elfér

Tökéletes helye van például a nappali ablakában, mint cserép, virágtartó. A legjobb, ha díszítve vannak, egy kevés fonallal, kötözőzsineggel, szalagokkal, valamint a megfelelő festékkel (pl. akrilfestékkel) dekorálva. A sok összegyűlt íróeszköz számára szolgálhat ceruza- és tolltartóként, hasonlóan a konyhában az evőeszközök tartójának sémájára. Egy kis meghitt hangulatot csempészhetünk a mindennapokba azáltal, ha mécsestartót varázsolunk a konzervekből. Ehhez nem kell sok „hozzávaló”, egyszerűen csak néhány kisebb-nagyobb méretű szög, kalapács, és különböző formákban, a legérdekesebb mintákat tudjuk készíteni a konzerv oldalának átütésével. Mivel így egy puritán kinézetet kap, az akrilfesték általi segítséget mindenképp ajánlott igénybe venni, majd a száradást követően a kedvenc illatgyertyánkat a dobozba helyezve kezdődhet is a relaxálás.

3. Kreatív ötletek a gyerekekkel

Végül a legjobb időtöltés a konzervek újrahasznosításában, ha a gyerekekkel együtt történik az alkotás. Mivel nagyfokú kreativitást, festést, kézügyességet igényel, így fejleszthetőek ezek a képességek, akárcsak egy technika vagy rajzórán. A legizgalmasabb kreálmány, ha egy robotfigurát készítetek a kicsikkel, amihez elengedhetetlen a konzervdobozok különféle méretezése, vagy egy-egy konzervdoboz használata úgy, hogy azokat drótfonalakkal, gombszemekkel, kupakokkal valamelyest ijesztő, de mindenképp ötletes darabok jöhetnek létre. A kellékek hiányában a festés variálása is izgalmas feladatot jelenthet, mint például egy mesefigura, kedvenc virágminta, gyümölcs stb. megfestése. Valamint ősszel ajánlott még a konzerveket szélesebb körben újraalkotni, hiszen egy vagy több madáretető készítése minden kisgyermek életében megtörténik, amit a dobozkák segítségével talán még stabilabbá tehetünk. Lényeges, hogy a konzervek alját és tetejét félig el kell zárni, hogy a benne elhelyezett madáreleség ne peregjen ki belőle, valamint a természettel azonos színekben pompázzon, akár zöldben, akár barnában, hogy a madarak számára kedvező legyen.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet