-
4
perc olvasás

Divatdiétákról bővebben

Az interneten számos szélsőséges és gyors fogyást ígérő diétákkal találkozhatunk. Szerintem már minden nő hallott –ha nem is a női magazinokból, de a szomszéd lánytól – a tojásdiétáról, a káposztaleves diétáról, vércsoport diétáról vagy éppen a 90 napos diétáról.

Ugye, ugye…van közte ismerős!

A közös bennük az, hogy nem tudományos alapokra épülnek, a hosszú távon a szervezetünkben inkább tudunk velük nagyobb károkat okozni, mintsem jótékony hatást érjünk el.

A legnagyobb gond ezekkel a szélsőséges diétákkal, hogy a fontos makrotápanyagokat –fehérje, szénhidrát, zsír – sokszor korlátozzák vagy éppen nem megfelelő arányba ajánlják. Nem beszélve a szervezet számára szükséges vitaminok és ásványi anyagok beviteléről, ami mondjuk egy tojás diéta esetén elég drasztikus megvonást jelent.

Szinte mindegyik gyors fogyást ígér, azonban drasztikus fogyókúrák komoly veszélyekkel is járhatnak. Időt kell hagyni a szervezetnek a fogyásra, hisz a testsúlygyarapodás sem egyik napról a másikra történt meg!

A fancy fogyókúrák vagy diéták nem tarthatóak fent hosszútávon, éppen ezért a kúra végeztével ismét megjelenik a túlsúly, emelkedik a testzsír-százalék, és létrejön a jojó-effektus.

Nézzünk meg néhányat, hogyan is működnek és miért nem ajánlottak.

90 napos diéta

Hogyan működik?

A diéta lényege a szétválasztás. Ez azt jelenti, hogy a gyomorba mindig egyféle táplálék jut, amit így könnyen lebont. A diéta a fehérjenappal kezdődik, ezt követi a keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjenap következik, így követi egymást a 4 nap sorban, 90 napon át. A diéta alatt havonta egyszer víznapot kell tartani, amely gyümölcsnap után következik, utána pedig fehérjenap jön.

Miért nem jó?

Bár a diéta vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozást biztosít, a sok gyümölcsnek és zöldségnek köszönhetően. Azonban a fehérje fogyasztását csak bizonyos napokon engedélyezi, ami már borítja ez egészséges egyensúlyi táplálkozást. Arról nem is beszélve, hogy a vércukor és inzulinszintünknek sem kedvezünk a reggeli gyümölcs fogyasztással (ugyanis a reggeli minden nap ugyanaz: gyümölcs, esetleg 100 %-os, cukor hozzáadása nélkül készített gyümölcslé). Ezzel garantált egy jó kis anyagcserezavar, hosszútávon.

Az emberek egy része azért is tapasztalhat fogyást, mert nagyban csökken ez eddig bevitt kalória mennyiség, azonban nem egy kiegyensúlyozott étrend, mint írtam több problémát lehet vele okozni.

Paleo diéta

Hogyan működik?

A paleo diéta azt állítja, hogy ugyanazokat az ételeket kell fogyasztania, amelyeket vadászó-gyűjtögető ősei fogyasztottak a mezőgazdaság fejlődése előtt. A diéta a teljes értékű ételeket, a sovány fehérjét, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a dióféléket és a magvakat helyezi előtérbe, miközben visszatartja a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, a tejtermékeket és a gabonát.

Miért nem jó?

A paleo diéta kiküszöböli a teljes kiőrlésű gabonákat, a hüvelyeseket és a tejtermékeket, amelyek egészségesek és táplálóak.

Bár több kutatás is van, ami alátámasztja, hogy az étrend hatékonynak tűnik a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentésében, mint például a koleszterin, a vércukor, a vér trigliceridjei és a vérnyomás, azonban hosszútávon még mindig egy kiegyensúlyozott étrend a megoldás.

Ketogén diéta

Hogyan működik?

A ketogén diétát évtizedek óta használják az epilepszia kezelésére. A diéta célja a szénhidrátbevitel csökkentése és a zsírbevitel növelése. A józanésznek ellentmondóan hangzik, de lehetővé teszi, hogy a szervezet zsírt égessen el üzemanyagként, nem pedig szénhidrátot.

Az egészséges zsírokat célozza meg, ami megtalálható például az avokádóban, kókuszban, brazildióban, magvakban, olajos halban és olívaolajban.

A zsírt és fehérjét 4:1, vagyis 80/20 százalékos arányban ajánlja fogyasztani, a szénhidrátokat pedig minimálisra csökkenteni.

Amellett, hogy nagyon szélsőséges, egyoldalúvá teszi a mikrobiomot, így a későbbiekben ez további problémákat tud okozni.

Atkins diéta

Hogyan működik?

Lényege, hogy a napi energiabevitel nagy részét fehérjékből nyerjük, a szénhidrátok fogyasztását a minimálisra csökkentsük. A négy szakaszból álló diéta utolsó részében is, igen csekély az elfogyasztható szénhidrát mennyisége.

Miért nem jó?

Szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, így korlátozásuk a hormonháztartásra is negatívan hathat. A magas fehérjefogyasztás pedig előidézheti a vesék károsodását, de akár máj és ízületi problémákat is okozhat.

Vércsoport diéta

Hogyan működik?

Dr. Peter D. Adamo elgondolása szerint egy diéta legfontosabb faktora a diétázó vércsoportja. Az ételekben levő lektinek, a szénhidrátokhoz kapcsolódó proteinek ugyanis teljesen másként reagálnak a különböző vércsoportokban levő antigénekkel kapcsolatba kerülve. Egy A vércsoportú embernek teljesen más étel lesz a megfelelő a fogyáshoz, mint egy B-s vércsoportúnak, vagyis a napi tápanyagok optimális emésztése is azon múlik, hogy kinek melyik tápanyag ideális.

Miért nem jó?

Leginkább azért, mert nem zajlott egyetlen komoly kutatás sem a diéta működőképességének igazolására. Napjainkig nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy a vércsoportot meghatározó antigének bármilyen összefüggésben lennének az emésztőenzimek termelésével, így a tápanyagok emészthetőségével, felszívódásával.

Mediterrán diéta

Hogyan működik?

A mediterrán étrend dél-európai, és pontosabban a krétai, görögországi és dél-olasz lakosság táplálkozási szokásaira összpontosít.

A hangsúly a sok növényi élelmiszeren, desszertként friss gyümölcsön, babon, dióféléken, teljes kiőrlésű gabonákon, magokon, olívaolajon van, mint az étkezési zsírok fő forrásán. A sajt és a joghurt a fő tejtermékek. Az étrend tartalmaz még mérsékelt mennyiségű halat és baromfit, legfeljebb körülbelül négy tojást hetente, kis mennyiségű vörös húst és alacsony vagy közepes mennyiségű bort.

A mediterrán étrend legfeljebb egyharmada zsírból áll, a telített zsírok pedig nem haladják meg a kalóriabevitel 8 százalékát. A mediterrán diéta az eddigi legszélesebb körben tanulmányozott diéta, megbízható kutatások alátámasztják annak használatát az emberek életminőségének javítására és a betegségek kockázatának csökkentésére.

Talán ez a diétás irányzat áll a legközelebb a kiegyensúlyozott étrendhez, így ez jó alap lehet, ha valaki törődni szeretne az egészségével.

Azonban divatdiéták helyett válts életmódot, amivel elkerülheted a folyamatos diétákat, kialakíthatsz egy olyan életvitelt, amiben tápanyagdús ételekkel táplálod a szervezeted nap, mint nap, azonban mértékkel beleférnek azok az élvezeti értékű ételek, amik nem éppen az alakbarát kategóriába tartoznak.

Kerüld a korlátozó, gyors fogyást ígérő étrendeket. Tarts szem előtt az egészséged, hiszen a legfontosabb kincs.

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet