-
2
perc olvasás

Ismertető a kollagénről

A kollagén napjainkban az egyik leggyakrabban emlegetett csodaszer, ami a szépségre és az egészségre van nagy hatással. A görög eredetű, összetett szó jelentése a „kolla”, vagyis magyar megfelelőjeként ragasztó, és a „gennao”, azaz létrehoz, születés szavakból tevődik össze. Ez tökéletesen magyarázza a kollagén alapvető funkcióját, miszerint az emberi test legfontosabb vázát alkotja, voltaképpen egyfajta hálót, vázat, alapot nyújt a szervezet számára.

Mi mindenre van jó hatással ?

  1. A kollagén nem más, mint egy fehérjeféleség, amely biztosítja az emberi szervezet számára többek között a bőr rugalmasságát. A test teljes tömegének kb. 5-7%-a kollagénből tevődik össze. Felelős a bőr feszességéért, regenerálódásáért, valamint képes megkötni a vizet, így megelőzve a bőr kiszáradását, dehidratáltságát. Természetes módon képződik, melynek termelődése az életkor előrehaladtával egyre jobban csökken, így a bőr „rugalmatlanná” válik, ráncokat idéz elő. Emellett a hiányát jelezheti, ha narancsbőr keletkezik a bőr felszínén, korai ráncosodás tapasztalható.
  2. Pozitív hatással van a csontokra és fogakra egyaránt. Mivel javarészt a csontok belső szerkezetét kollagén köti össze, felelős a rugalmasságáért, így számára is elengedhetetlen alkotóelem. A kollagénhiány ebben az esetben úgy jelenik meg, ha fogszuvasodás, csontritkulás lép fel.
  3. Az ízületek stabilitását szintén a kollagén biztosítja, az ínszalagokat erőssé, strapabíróvá teszi, ez rögzíti az izmokat a csontokhoz. Amennyiben nem áll megfelelő mennyiségben rendelkezésre, akkor keletkezhetnek ízületi sérülések, ínszalagszakadások.

Mely élelmiszerek tartalmaznak bőven kollagént ?

Elsősorban a hal a legnagyobb kollagénforrás, így az étrend szerves részét kellene, hogy képezze. Egyéb húsfélék is, mint például a szárnyasok tartalmazzák nagy arányban, főként a porcokban, az inakban és a bőrben fordul elő. Mivel ezeket a részeket kevésbé fogyasztjuk, így ajánlott csontlevesként feldolgozni, hogy az értékes tápanyagok az alaplébe kerüljenek. Az étkezési zselatint se felejtsük ki a táplálkozásból, hiszen kiemelt forrás, főként akkor, ha nagyon édesszájúak vagyunk. Napjainkban egyre divatosabb a különböző étrendkiegészítők szedése akár italpor, akár vitamintabletta formájában. A kollagén szintén megtalálható mind por állagúként, mind pedig tablettaként, melytől nem várható el teljes mértékben csoda, viszont segít megőrizni a jó állapot fenntartását. Ahhoz, hogy a kollagén szerkezete teljesen stabil legyen, szükség van nagy mennyiségű C-vitaminra, annak hiányában sajnos a kollagén gyenge lesz. A kollagén hatásainak kifejtéséhez elengedhetetlen tehát többek között a C-vitaminforrások fedezése, a napi megfelelő mennyiségben bejuttatott víz, valamint a kollagéntartalmú változatos étrend.

Összegzés a kollagénnel kapcsolatban

A kollagén egy olyan fehérjeféle, amely jelentős mértékben támogatja a szervezet fiatalon, rugalmasan tartását. Bizonyos tünetek jelezhetik annak hiányát (pl. vízhiány, narancsbőr), melynek hatására érdemes megnövelni a kollagénforrásainkat a táplálkozásban. Segítségre lehetnek főként a halfélék, a szárnyasok (legfőképp a porcok és a bőr), illetve bizonyos gyógynövények, esetleg étrend-kiegészítők.

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet