-
3
perc olvasás

Milyen tényezők állnak az elhízás mögött?

Kezdjük egy kis statisztikával. Tudtad, hogy Magyarország kétharmada túlsúlyos?

2022-es adatok alapján a teljes felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, két százalékponttal több, mint 2021 júliusában, és négy százalékponttal több, mint 2019-ben!

Több kutatás is rámutatott arra, hogy azok, akik edukáltabbak vagy tájékozottabbak az egészséges életmóddal kapcsolatban, azok körében nem történt elhízás és sokkal egészségesebbek is. Táplálkozási szakemberként, természetgyógyászként én is arra törekszem, hogy minél több emberhez jussanak el valós, egészséget támogató, tudományos információk az egészséges életmóddal kapcsolatban.

Mi az elhízás?

Az elhízás (obezitás), tulajdonképpen kóros zsírfelhalmozódás a szervezetben. A legtöbb embert inkább esztétikai okok miatt zavarja, azonban az elhízásnak súlyos egészséget károsító hatása van, ami hozzájárul kóros állapotokhoz, betegségekhez.

Az obezitás mértékét a testtömeg-index (BMI = body mass index) mutatja. Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 165 cm magas és 52 kg súlyú felnőtt esetében:

52 / 1,65 x 1,65= 18,75

Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó.

Milyen tényezők állnak az elhízás mögött?

Az elhízás mögött állhatnak különböző betegségek, egyensúlytalanságok, azonban a leggyakoribb ok mégis a helytelen életmód.

A tartós többlet kalória bevitel és mozgásszegény életmód mellett könnyen rakódnak le a plusz kilók, ami elhízáshoz vezet.

Nézzük meg, milyen állapotok húzódhatnak még meg az elhízás mögött:

Genetika

Tény és való, genetikánk nagyban befolyásolja a szervezetünket, azonban az életmódunkkal könnyedén háttérbe tudjuk szorítani ezeket, így elkerülhetjük, hogy akár egy családi anamnézisben szereplő cukorbetegség kialakuljon nálunk is.

Továbbá szerepet játszik még a szociális öröklődés szerepe, ami meghatározza, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, milyen az életmódunk. Ezen azonban szintén tudunk változtatni, ha nem az egészséget támogató szokásokat láttuk otthon.

Környezeti tényezők

Nem csak a család, de a környezetünkben élő emberek, barátok, munkatársak is nagy befolyással vannak a táplálkozási, életmódbeli szokásainkra. Számos káros és rossz szokás tud kialakulni, munkahelyi szocializálódás miatt, például napi többszöri kávézás, cigizés, gyorséttermi étkezések.

Pszichés tényezők

Az evésnek jutalmazó szerepe van, boldogság hormont termel. Nem csoda, hogy szeretünk enni! Az emberek egy része „stresszevő”, ami azt jelenti, hogy stresszes helyzetben esznek, ez sokszor kalóriatöbblettel jár, főleg ha a stressz napi szinten jelen van az életünkben. Depressziós állapotokban is előtör az étellel való jutalmazás szerepe, ami kalóriadúsabb, édességek formájában történik.

Hormonális egyensúlytalanságok

Egy alulműködő pajzsmiriggyel, ami az anyagcserénkért is felelős, szinte lehetetlen a fogyás, de egy mellékvese kifáradás vagy egy ösztrogén dominancia is akadályozhat minket a fogyásban, mivel egy egyensúlytalanság áll fenn.

Tápanyagdús étkezéssel, támogatni tudjuk a hormontermelő szerveket, hogy azok megfelelően végezzék a munkájukat.

Abban az esetben, ha hormonális vagy emésztőrendszeri probléma akadályozza a fogyást, érdemes megkeresni a probléma forrását és helyreállítani. Sok esetben előfordul, hogy a túlsúly már a következménye a hormonális vagy emésztőrendszeri egyensúlytalanságnak!

Emésztőrendszeri egyensúlytalanság

Tulajdonképpen minden itt kezdődik, a felszívódástól kezdve, a bélflóra állapotán át nagyon sok olyan folyamat zajlik le, ami hatással van az immunrendszerünkre, a hormonháztartásunkra és az idegrendszerünkre is.

Egy emésztőrendszeri gyulladás a következőket okozhatja:

  • női hormonok egyensúlytalanságát
  • agyi ködöt
  • fáradságot
  • álmatlanságot
  • pajzsmirigy alulműködést
  • elhízást

Ha valaki egészségesen táplálkozik, de az emésztőrendszer nincs jó állapotban, akkor nem lesz megfelelő a felszívódás, így könnyen felléphet egy tápanyaghiányos állapot.

A bélrendszeri problémák emésztési tüneteket okozhatnak, mint gázképződés, puffadás, székrekedés, hasmenés, laza széklet, reflux és gyomorégés.

Amennyiben ezeket tapasztalja valaki, azok egyértelmű jelei annak, hogy valamilyen bélrendszeri probléma áll fenn.

Tehát elsődleges az emésztőrendszeri problémák helyreállítása, ezek után pedig a fogyás csak egy kellemes mellékhatás lesz.

Folyamatosan ingadozó vércukor és inzulinszint

Egy metabolikus szindróma kialakulása is okozhat elhízást, ezért fontos tápanyagdús élelmiszerek fogyasztása, stabil vércukor és inzulinszint biztosítása, hiszen ezzel tudjuk igazán támogatni a szervezetünket, hogy megfelelően működjön. Ezt viszont nem a diétás „cukor- és mindenmentes” energia szeletekkel és a villámgyors fogyást ígérő fogyi porokból és tabikból fogjuk bevinni.

Központi idegrendszert érintő problémák

Ide tartozik a hipofízis hormonálisan inaktív daganata, ami magas prolaktin szintet okoz. Ez az állapot gyakran jár együtt elhízással, kialakulásában szerepet játszik a nem megfelelő életmód.

Gyógyszerek

Több gyógyszercsoport, köztük a szteroidok (pl. prednizolon), egyes vérnyomáscsökkentők és antipszichotikumok, valamint a triciklikus antidepresszívumok testsúlynövekedést eredményezhetnek.

Nem megfelelő étrend

A magas kalóriatartalmú, transzzsírokban, szénhidrátokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása növeli a testtömeget. Érdemes kerülni a rejtett cukrokat is, különböző feldolgozott élelmiszerek kiiktatásával vagy csökkentésével. A cukros üdítőitalok helyett fogyassz sima vizet, gyógynövény teákat. Táplálkozásod épüljön valódi tápanyagdús alapanyagokra, minőségi húsforrásokra, jó zsírokra és rostokra.

Mozgásszegény életmód

A mozgásnak számos pozitív hatása van, nem csak a fogyás miatt fontos. Azonban, ha valaki fizikailag nem aktív, nincs elég izom rajta, ami ráadásul több kalóriát is éget el, mint a zsír, hajlamosabbá válik a hízásra is.

Bármilyen izommunkát igénylő mozgás segíti a súlycsökkenést, továbbá az inzulin receptorokat is érzékenyebbé teszi, ami szintén a fogyást és a szervezet normál működését támogatja.

A felsorolt állapotok szoros összefüggésben állnak egymással, mindig érdemes megkeresni a probléma gyökerét és az egész szervezetet támogatni, megfelelő táplálkozással, alvással, mozgással és stresszmenedzsmenttel.

Brigitta Greff
Megosztás

Ez is érdekelhet