-
2
perc olvasás

A quinoa, ami meghódította az egész világot – mit kell tudni erről az aprószemű egészségbombáról?

A tévhitekkel ellentétben a quinoa nem a gabonafélék családját népszerűsíti, hanem a parajfélék családjába tartozó növény, melynek az apró magját szoktuk felhasználni a konyhákban. Érdekessége, hogy a levele is ehető, bár hazánkban inkább csak a magjával találkozhatunk a boltok polcain. Főként a fehér színű változata az elterjedt, s ezzel szoktuk általánosságban azonosítani, viszont tudni kell, hogy több fajtája is létezik, több színben megtalálható: a fehér mellett a fekete quinoa, ami még elterjedt, de vöröses árnyalatban szintén fellelhető. Ha meg szeretnénk kóstolni bármelyik fajtáját, érdemes tudni, hogy a fehér a legsemlegesebb ízű, míg a másik kettő az intenzívebb aromát képviselik.

Honnan származik?

A quinoa – bármennyire is hihetetlen – de már régóta az emberek táplálékaként szolgál. A Dél-Amerikában őshonos növényt már több ezer évvel ezelőtt fogyasztották, tisztelték, a közép-amerikaiak szent eledelként tartották számon. Az inkák által előszeretettel fogyasztott ételnek a sorsa a gyarmatosítás korában leáldozott, mivel tiltották a gyarmatosítók a fogyasztását. Mára azonban már megszűnt ez a bármilyennemű tilalom, és néhány évvel, évtizeddel ezelőtt berobbant a nemzetközi konyhákba az aprószemű növény, és azóta töretlen a sikere sós, de még édes fogásokban is.

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

Talán az egyik legnagyobb előnye, hogy a gluténérzékenyek számára a legfőbb tápanyagforrást jelenti gluténmentessége miatt. Nemcsak az eredeti formájában szokás felhasználni, hanem megőrölve, quinoa lisztként is – ezt vagy mi végezzük el otthon, ha van egy kézi malmunk, vagy felkutatjuk a lehetőségeket a különféle bioboltokban.  Magas fehérjetartalma miatt az edzés mellett kifejezetten előnyös a fogyasztása, emellett a vegán, diétázók étrendjébe szintén beilleszthető. Tartalmaz minden fontos ásványi anyagot, vitaminokat, többek között ezért ragadt rá az “egészségbomba” megnevezés. Gyomorfájásra is ajánlott: ha már nem merünk semmit fogyasztani, semmit nem kívánunk, vagy már unjuk a pirítós-fűszerezetlen rizs kombót, akkor készítsünk egy tálka quinoát. Egy biztos: a gyomrot nem fogja leterhelni!

A Globus kínálatában a fehér színű változatával lehet találkozni, melyek az alábbi tápanyagokat tartalmazzák 100 g termékre vonatkozóan:

  • Energia: 612 kJ/146 kcal
  • Zsír: 4,3 g
  • amelyből telített zsírsavak: 0,5 g
  • Szénhidrát: 21 g
  • amelyből cukrok: 0,7 g
  • Rost: 2,9 g
  • Fehérje: 4,3 g
  • Só: 0,43 g

Hogyan hasznosíthatjuk?

Legegyszerűbben rizs helyettesítőjeként fogyasztható köretként, de ennél sokkal szélesebb körben lehet felhasználni, néhány perc alatt készre főzhető (, viszont konzervformában még az előfőzéssel sem kell törődni). Reggelire kifejezetten ajánlott: a szokásos müzlink, granolánk mellé öntsünk quinoát, gazdagítsuk aszalványokkal vagy friss gyümölcsökkel, esetleg fahéjjal szórjuk meg, mézzel csepegtessük. Egy könnyed ebédként, a legtöbb saláta alapanyagaként szolgálhat, vagy akár a kedvenc salátareceptünket dobhatjuk fel a quinoával kiegészítve. Természetesen sokféleképpen lehet még hasznosítani, fasírt alternatívájaként, muffinként, töltelékként, tehát bátran merjük használni a konyhánkban!

Noémi Petrik
Megosztás

Ez is érdekelhet