Előétel
-
2 óra

Fehérbabos kenyér

Fehérbabos kenyér
Globus zöldségkonzerv logó

Hozzávalók

·  25 dkg liszt

·  1 teáskanál só 1

·  fél csomag élesztő

·  3 evőkanál olívaolaj

·  kb 1,5 dl víz

·  1 db Globus fehérbab konzerv

Elkészítés

1. lépés

A lisztet szitáld egy nagyobb keverőtálba, majd add hozzá a sót, az olívaolajat,vizet, a lecsepegtetett fehérbabot, végül morzsold rá az élesztőt is. Alaposan keverd össze, majd helyezd át egy lapos felületre és dagaszd a tésztát addig amíg ruganyossá nem válik. Formázd gömb formájúra és helyezz rá egy akkora edényt lefordítva, amiben kényelmesen elfér a tészta.

2. lépés

30 perc kelesztés után nyújtsd ki négyzet alakúra, kb. 2 cm vastagságúra és alaposan nyomkodd ki belőle a levegőt. Sodord fel vekni formájúra, majd hagyd még további 10 percig pihenni. Helyezd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt hőálló jénai edénybe (fontos, hogy legyen fedője is) és haránt irányban vágd be a tetejét (kb. 4 cm mélyen) három helyen egy éles, vékony pengéjű késsel.

3. lépés

Végül egy ecset segítségével vizezd be a tészta tetejét úgy, hogy mindenhol érje (nem baj, ha kicsit lefolyik rajta).Végül a jénaitál fedőjének a belsejét is vizezd be, majd helyezd rá és tedd be a 220 °C-ra előmelegített sütőbe 40-45 percig. A sütés végén ellenőrizd a kenyérszínét, ha nem elég barna vedd le róla fedőt és még néhány percig pirítsd az ízlésednek megfelelő színűre. A sütés végeztével helyezd a még forró kenyeret egy rácsra, vagy ha ez nem áll rendelkezésedre fordítsd fejjel lefelé, hogy tudjon kigőzölni. Felvágni csak akkor fogod tudni, amikor már kézmelegre visszahűlt.

Hasonló ínycsiklandó receptek